- De economie van de eurozone zal dit jaar met ongeveer 1 procent groeien, verwacht voorzitter Paschal Donohoe van de Eurogroep.
- “Hoewel het groeitempo lager ligt dan ik graag zou zien, is het nog steeds groei”, zei Donohoe maandagavond in aanloop naar een bijeenkomst van de Eurogroep in Brussel.
- Donohoe is daarmee iets positiever gestemd dan de Europese Centrale Bank die een groei voorziet van 0,8 procent.
- Lees ook: Zwakke economische groei zorgt voor daling vraag naar uitzendkrachten, verwacht ING
De economie van de eurozone zal dit jaar met ongeveer 1 procent groeien, ondanks de tegenwind van de inflatie, hoge rente en geopolitieke spanningen in de wereld. Dat verwacht voorzitter Paschal Donohoe van de Eurogroep, de groep van ministers van Financiën van de eurolanden.
“Als ik kijk naar 2024 dan geloof ik dat de economie van het eurogebied het goed doet in het licht van deze uitdagingen. Hoewel het groeitempo lager ligt dan ik graag zou zien, is het nog steeds groei”, aldus Donohoe in aanloop naar een bijeenkomst van de Eurogroep in Brussel.
Daarmee is de Ier Donohoe wat positiever gestemd dan de Europese Centrale Bank (ECB) die voor dit jaar een vooruitgang voorziet met 0,8 procent voor de economie van de eurozone.
ECB-bestuurder: renteverlagingen niet zeker
Het is geen zekerheid dat de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar de rente zal gaan verlagen. Dat heeft de Oostenrijkse centralebankpresident en ECB-bestuurder Robert Holzmann maandag gezegd tegen persbureau Bloomberg op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos.
Hij wijst onder meer op de risico's voor de inflatie door de onrust in het Midden-Oosten en de Rode Zee door de aanvallen van de Houthi-rebellen op de scheepvaart.
Door die aanvallen op schepen zijn grote rederijen nu aan het omvaren rond Afrika in plaats van door de Rode Zee en het Suezkanaal te varen. Daardoor stijgen de kosten voor de scheepvaart, wat doorberekend kan worden aan consumenten met dus een stuwend effect op de inflatie. Ook kunnen die spanningen in het Midden-Oosten zorgen voor hogere energieprijzen. Holzmann verklaarde dan ook dat het veel te vroeg is om te praten over een renteverlaging.
Om de hoge inflatie te bestrijden heeft de ECB de rente in de eurozone naar een recordniveau verhoogd. Inmiddels heeft de ECB gepauzeerd met die renteverhogingen en op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de centrale bank in Frankfurt in het voorjaar de rente zou kunnen gaan verlagen. ECB-president Christine Lagarde heeft ook al gezegd dat het te vroeg is om te praten over een verlaging van de rente en dat waakzaamheid geboden blijft bij de inflatie.